niedziela, 4 listopada 2018

Kanelbullar


Po kilku ciepłych i słonecznych dniach pogoda stała się typowo listopadowa – jest zimno, pochmurno i mglisto… Podobno złota jesień ma jeszcze powrócić, a tymczasem zachęcam Was do upieczenia kanelbullar - zakręconych szwedzkich bułeczek cynamonowych. Będą w sam raz na popołudnie w towarzystwie książki i aromatycznej kawy lub herbaty. 




Ciasto drożdżowe
  • 1,2 kg mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 60 g świeżych drożdży
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 2 jajka

Nadzienie
  • 160 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo
  • 1 jajko 
  • cukier perlisty 


Z drożdży, 3 łyżek cukru, 1 łyżki mąki oraz niewielkiej ilości ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość. Mąkę mieszamy z kardamonem, dodajemy pozostały cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jaka oraz wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem oraz cynamonem na gładką masę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm, smarujemy masą cynamonową i zwijamy w ciasny rulon. Tak przygotowane rulony tniemy ostrym nożem na krążki - powstaną nam małe ślimaki. Każdy krążek wkładamy do papierowej papilotki na muffiny - zapobiegnie to utracie okrągłego kształtu, a jednocześnie pozwoli bułeczkom rosnąć - a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia, smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 8-10 minut. 




   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia bułeczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz