Po kilku ciepłych i słonecznych dniach pogoda stała się typowo listopadowa – jest zimno, pochmurno i mglisto… Podobno złota jesień ma jeszcze powrócić, a tymczasem zachęcam Was do upieczenia kanelbullar - zakręconych szwedzkich bułeczek cynamonowych. Będą w sam raz na popołudnie w towarzystwie książki i aromatycznej kawy lub herbaty.
Ciasto drożdżowe
- 1,2 kg mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200 g rozpuszczonego masła
- 60 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 2 jajka
Nadzienie
- 160 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo
- 1 jajko
- cukier perlisty
Z drożdży, 3 łyżek cukru, 1 łyżki mąki oraz niewielkiej ilości ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość. Mąkę mieszamy z kardamonem, dodajemy pozostały cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jaka oraz wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem oraz cynamonem na gładką masę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm, smarujemy masą cynamonową i zwijamy w ciasny rulon. Tak przygotowane rulony tniemy ostrym nożem na krążki - powstaną nam małe ślimaki. Każdy krążek wkładamy do papierowej papilotki na muffiny - zapobiegnie to utracie okrągłego kształtu, a jednocześnie pozwoli bułeczkom rosnąć - a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia, smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 8-10 minut.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia bułeczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz