wtorek, 18 kwietnia 2017

Jajka faszerowane pastą groszkową


Nie dość, że Wielkanoc tak szybko minęła, to jeszcze wiosna postanowiła zrobić sobie wolne i cały dzień dzisiaj padał śnieg... Kwiecień plecień i te sprawy - wszystko rozumiem, ale ten śnieg to już przesada! Na przekór zimowej pogodzie mam dla Was przepis na jajka faszerowane pastą groszkową w pięknym wiosennym kolorze. A do tego w tle na zdjęciach różowe kwiaty migdałka - to tak żeby przypomnieć wiośnie, że ma już wracać! Jajka przygotowałam na wielkanocne śniadanie.





  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku 
  • około 3 łyżeczki majonezu 
  • pieprz
  • sól 

Jajka gotujemy na twardo. Groszek gotujemy kilka minut we wrzątku. Jajka przekrawamy na połówki i delikatnie wyciągamy żółtka. Żółtka razem z ugotowanym groszkiem i majonezem rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Krem groszkowy doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, przekładamy do rękawa cukierniczego z  końcówką w kształcie dużej gwiazdy i wyciskamy na połówki jajek. Dekorujemy zielonym groszkiem. Uwaga: pasty groszkowej powstanie trochę więcej niż zmieści na połówkach jajek - można ją wykorzystać np. jako smarowidło do kanapek. 



   





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz