czwartek, 31 maja 2012

Trio doskonałe, czyli szparagi zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej

Szparagi zapiekane w szynce i serze to chyba jeden z popularniejszych pomysłów na te warzywa. Tak więc i w tym roku nie mogło tego dania zabraknąć na naszym stole. Tak podane szparagi mogą być przystawką, przekąską lub daniem głównym. My zjedliśmy je na kolację :) Tym razem szparagi zawinęłam w szynkę szwarcwaldzką, ale może to być każdy inny rodzaj szynki. Delikatne szparagi, wyrazisty smak szynki i ciągnący się ser... czyli trio doskonałe :)




  • pęczek zielonych szparagów - 20 sztuk
  • 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 10 plasterków żółtego sera (ja użyłam goudy) 





Szparagi związujemy sznurkiem w pęczek i wkładamy do gotującej się wody. Szparagi należy gotować w pozycji pionowej z główkami ponad wodą, dlatego dobrze jest je gotować w wąskim i wysokim garnku. Zielone szparagi gotujemy przez około 5 minut. Ugotowane szparagi wyciągamy z wody i po 2 sztuki okręcamy najpierw plastrem szynki, a następnie plastrem żółtego sera. Tak owinięte szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 10 minut. Podajemy gorące.





2 komentarze:

  1. Zgadzam się, że szparagi i szynka to doskonałe połączenie. Niedawno robiłam makaron z tymi dodatkami, super był. Jestem pewna, że Twoje szparagi tak samo by mnie zachwyciły smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja zrobiłam bez sera ale tez bylo wysmienite :D

    OdpowiedzUsuń