poniedziałek, 2 lipca 2012

Spaghetti z krewetkami i czarnym kawiorem


Jako wspomnienie z Norwegii mam dla Was przepis na spaghetti z krewetkami i czarnym kawiorem. To jeden z ostatnich obiadów, który ugotowałam w Oslo i powstał zupełnie przez przypadek. Przed powrotem pasowało wyjeść resztki z lodówki, aż były i krewetki i kawior, to zrodziło się takie pyszne danie...




  • porcja makaronu spaghetti
  • ok. 150 g ugotowanych i obranych krewetek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  1 czubata łyżka czarnego kawioru
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz


Krewetki z czosnkiem przeciśniętym przez praskę podsmażamy na maśle przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody i chwilę dusimy. Po tym czasie całość dodajemy do ugotowanego al dente i odcedzonego makaronu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy łyżkę kawioru i wszystko dokładnie mieszamy.  


4 komentarze:

  1. ojejuuuuuuuuuuuuuuu ależ bym zjadła !!!!!!!! jutro mam spaghetti ale takie normalne ;-) tradycyjne

    OdpowiedzUsuń
  2. No, no no istne szaleństwo :) Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pyszne wspomnienia warto zachowac na dluzej!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł na spaghetti. lubię krewetki, ale nie wpadłam nigdy na pomysł, by połączyć je ze spaghetti :) strefa pasji

    OdpowiedzUsuń