piątek, 10 sierpnia 2012

Grillowany łosoś z karmelizowanym melonem

Czasem, gdy nie mam pomysłu na obiad, robię przegląd produktów w kuchni i pomysł jakoś sam się pojawia. Dzisiaj miałam świeżutkiego łososia norweskiego i melona. Z połączenia tych dwóch składników wyszło mi coś niesamowicie pysznego: łosoś z karmelizowanym melonem na grzankach. Sama się nawet nie spodziewałam, że będzie to takie dobre :) Jeśli macie ochotę na łososia z delikatną nutką słodyczy, to koniecznie wypróbujcie ten przepis...




  • 200 g świeżego łososia norweskiego
  • 3-4 plasterki dowolnego melona pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kromki ulubionego pieczywa
  • 2 liście sałaty
  • masło
  • sól

Kromki pieczywa smarujemy  masłem i opiekamy na grillu, tak żeby były chrupiące. Łososia kroimy na mniejsze kawałki - najlepiej mniej więcej takiej wielkości jak kromki pieczywa - delikatnie solimy i również grillujemy przez kilka minut. W czasie gdy pieczywo i ryba się grillują , na suchej patelni karmelizujemy cukier, a następnie wrzucamy do niego kawałki melona i chwilę smażymy. Następnie dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Na ugrillowanych kromkach pieczywa układamy po liściu sałaty, a na sałacie upieczonego łososia. Całość polewamy sosem z karmelizowanymi kawałkami melona i dekorujemy świeżym melonem. 



4 komentarze: