Dzisiaj popołudniu razem z Mężem tworzyliśmy pyszne sosy do wędlin i jaj. Ja przygotowałam sos rzodkiewkowy i ziołowy, a Krzysiek sos chrzanowy, który w jego rodzinie jest nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych :)
Aby zrobić sos chrzanowy będziemy potrzebowali :
- korzeń chrzanu
- majonez
- śmietankę 30% (ale nie UHT)
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- sok z cytryny
- cukier
- sól.
Kroimy na kawałki i...
...trzemy na tarce lub tak jak zrobił Krzysiek, przepuszczamy przez sokowirówkę, a następnie łączymy ze sobą sok i chrzanowe wiórki. Mina Krzyśka zdecydowanie świadczy o tym, że aromat chrzanu dawał mu się we znaki i...
...wyciskał łzy z oczu.
Gdy już poradzimy sobie z chrzanem, możemy zając się krojeniem jaj w kostkę. Dodajemy je do startego chrzanu.
Dolewamy śmietankę...
...i majonez. Doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Pyszny sos jest gotowy i możemy zabrać się za jedzenie :):):)
W przepisie na sos chrzanowy nie ma podanych dokładnych proporcji, gdyż w zależności od tego jak bardzo ostry chcemy sos, dajemy mniej lub więcej poszczególnych składników.
A gdy Krzysiek robił sos chrzanowy, ja zajęłam się sosami: rzodkiewkowym i ziołowym.
Sos rzodkiewkowy - mieszamy ze sobą:
- pęczek rzodkiewki utartej na tarce o drobnych oczkach
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz.
Sos ziołowy - mieszamy ze sobą:
- 150 ml jogurtu greckiego
- 4 łyżki majonezu
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1/2 utartej cebuli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego tymianku i bazylii.