niedziela, 23 grudnia 2012

Rolada z boczku faszerowana marynowanym czosnkiem


postanowiłam na te Święta upiec również boczek.
W takiej formie - zrolowany i nafaszerowany 
marynowanym czosnkiem - piekłam go pierwszy raz.
I muszę przyznać, że wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny.




  • ok 1 kg świeżego surowego boczku bez skóry
  • 2 łyżki soli
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki różowego pieprzu w kulkach
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • mały słoiczek czosnku marynowanego

Czosnek i różowy pieprz rozgniatamy w moździerzu, dodajemy pozostałe składniki (oprócz marynowanego czosnku) i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie cały kawałek boczku i wkładamy go do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie na skraju boczku układamy ząbki marynowanego czosnku, ciasno zwijamy go w roladę i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Boczek wkładamy do rękawa i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 2 godziny.



   


Śledzie w zalewie octowej z estragonem


Przyznam się Wam, że za śledziami za bardzo nie przepadam. Nie ważne czy są w śmietanie czy w oleju, po prostu to nie moje smaki. Za to mój Mąż nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez śledzi. Zadzwoniłam więc do jego Mamy Lidzi i poprosiłam o przepis na jej śledzie w zalewie octowej z estragonem. Wystarczy, że w zalewie poleżą 24 godziny i można je jeść, więc może pokusicie się o przygotowanie ich na Święta? :) 




  • 4 filety śledziowe
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe połamane na kawałki
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 2 łyżeczki estragonu

Jeśli filety śledziowe są mocno solone, to namaczamy je w wodzie na kilka godzin. Z octu, wody, cukru, ziela angielskiego, listków laurowych, cebuli i estragonu gotujemy zalewę i odstawiamy ją do wystudzenia. Gdy wystygnie, zalewamy nią filety śledziowe i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.