niedziela, 23 grudnia 2012

Rolada z boczku faszerowana marynowanym czosnkiem


postanowiłam na te Święta upiec również boczek.
W takiej formie - zrolowany i nafaszerowany 
marynowanym czosnkiem - piekłam go pierwszy raz.
I muszę przyznać, że wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny.




  • ok 1 kg świeżego surowego boczku bez skóry
  • 2 łyżki soli
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki różowego pieprzu w kulkach
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • mały słoiczek czosnku marynowanego

Czosnek i różowy pieprz rozgniatamy w moździerzu, dodajemy pozostałe składniki (oprócz marynowanego czosnku) i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie cały kawałek boczku i wkładamy go do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie na skraju boczku układamy ząbki marynowanego czosnku, ciasno zwijamy go w roladę i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Boczek wkładamy do rękawa i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 2 godziny.



   


4 komentarze:

  1. nie jadam mięsa, ale ten boczek wygląda jak szynka :) wspaniały wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MMMmmm same wspaniałości na Twoim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe mięsiwo.
    chcę Ci życzyć ciepłych, radosnych świąt w gronie tych, których kochasz. Szczęścia i radości oraz magii w ten cudowny czas.
    Pozdrawiam Cię świątecznie. Zdrowych Wesołych!

    OdpowiedzUsuń