środa, 30 stycznia 2013

Cytrynowy filet z pstrąga


Prosty, ale za to cudownie cytrynowy. 
Chyba najlepszy jaki ostatnio jadłam...




  • 2 filety z pstrąga ze skórką
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • sól


Filety z pstrąga po stronie bez skórki skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Po tym czasie czasie filety posypujemy skórką otartą z cytryny i smażymy na patelni układając je stroną ze skórką do spodu. Smażymy je tylko po stronie ze skórką przez kilka minut. Filety zjedliśmy z cytrynowym puree z ziemniaków oraz z marchewką duszoną z sosem sojowym i grubo zmielonym czarnym pieprzem. 



4 komentarze:

  1. super przepis:) a za pstragiem przepadam i zedecydowanie za rzadko jem.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię pstrąga. Też jadam go bardzo rzadko, jak już to z dużą ilością zielonej pietruszki. Muszę wypróbować ten cytrynowy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na genialnego pstrąga zapraszam w Bieszczady

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybieramy się w Bieszczady już od jakiegoś czasu i nie możemy dotrzeć... Mam nadzieję, że w tym roku nam się uda :)

      Usuń