wtorek, 12 marca 2013

Warstwowa zapiekanka makaronowa z brukselką


Wczoraj podczas zakupów wpadła mi w oko brukselka.
Gdy ją zobaczyłam to uświadomiłam sobie jak dawno jej nie jadłam. 
W sumie mogłabym nawet powiedzieć, że o niej zapomniałam... 
Więc aby to nadrobić, od razu ją kupiłam i zaraz po powrocie do domu 
użyłam jej jako jednego ze składników pysznej makaronowej zapiekanki. 
Zapiekanka wyszła tak dobra, że do zdjęć została mi jedynie marna jej resztka :) 




  • 500 g brukselki
  • 300 g makaronu penne ugotowanego al dente
  • 400 g mięsa mielonego (ja użyłam drobiowego)
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sos beszamelowy (przepis TUTAJ)
  • 2-3 pomidory pokrojone w plastry
  • starty parmezan
  • masło do wysmarowania formy
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • słodka papryka
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, odcinamy końcowy kawałek głąba, a jago pozostałość nacinamy na krzyż. Oczyszczoną brukselkę namaczany na kilka minut w zimnej wodzie. Dzięki temu będzie jędrniejsza. Tak przygotowaną brukselkę wrzucamy do posolonego i posłodzonego 1 łyżką cukru wrzątku i gotujemy przez około 5 minut od czasu ponownego zagotowania się wody. Mięso doprawiamy solą, czosnkiem i słodką papryką, a następnie razem z czosnkiem podsmażamy na patelni przez kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim warstwami podsmażone mięso mielone, cienką warstwę startego parmezanu, brukselkę, żółtą paprykę, stary parmezan i makaron. Całość zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy grubszą warstwą startego parmezanu. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry pomidory. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni C. Zapiekankę pieczemy przez około 25-30 minut. 






4 komentarze:

  1. Brukselka koszmar mojego dzieciństwa ;) Myślę, że Twój przepis by ją odczarował ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapiekanka wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach ta niedoceniana brukselka... ;)

    OdpowiedzUsuń