wtorek, 9 lipca 2013

Najlepsza kawa mrożona


Na takie upały jak dzisiaj najlepsza jest kawa mrożona. 
Odkąd pamiętam, zawsze robiła ją moja Mama i to właśnie 
od niej mam ten przepis. Dla jednych to będzie bardziej kawa, 
dla innych napój kawowy lub deser. Jak zwał tak zwał, ważne że 
jest przyjemnie zimna i smaczna. Dla mnie to najlepsza kawa mrożona 
na świecie! A wszystkie inne mrożone kawy, które można kupić na 
mieście się do niej nie umywają! Kawa mrożona musi być pysznie
 kremowa i koniecznie z lodami. Wprawdzie jest bardzo 
kaloryczna, ale raz na jakiś czas można zaszaleć  :)



  • 250 ml śmietany 30%
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1-2 łyżki cukru
  • lody śmietankowe
  • lody kawowe

Śmietanę oraz wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Po tym czasie garnek ściągamy z ognia. Dodajemy kawę i cukier - dokładnie mieszamy. Ilość kawy i cukru można dowolnie modyfikować w zależności od tego jak mocną i jak słodką kawę chcemy mieć. Tak przygotowany napój schładzamy - najlepiej jest go zostawić na całą noc w lodówce. Schłodzoną kawę nalewamy do wysokich szklanek do 3/4 wysokości. Do każdej szklanki wrzucamy gałkę lodów kawowych i gałkę lodów śmietankowych. 





5 komentarzy:

  1. Tylko taką kawę mrożoną uznaję: z lodami i bitą śmietaną! To połączenie zaspokaja dwie ochoty: na kawę i na deser:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To taki bardziej deser jednak... Co nie zmienia faktu, że uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyyyyyychaaaaaaaa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To deser kawowy ale nie kawa :P Jednak zapewne pychotka i chetnie bym zjadla/wypila :)

    OdpowiedzUsuń