poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Sałatka z bobem, roszponką i boczkiem


Lubicie bób? Ja uwielbiam! Najczęściej jadam go w najprostszej postaci, czyli 
po prostu ugotowany w wodzie. Ale bób jest również świetnym dodatkiem 
do sałatek. Ta, którą ostatnio zrobiłam wyszła bardzo dobra i na pewno
zrobię ją jeszcze nie raz, zwłaszcza że robi się ją błyskawicznie.




  • 300-350 g bobu
  • 3-4 garści roszponki
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki prażonych migdałów w płatkach 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz
  • sól


Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do czasu aż będzie miękki, studzimy i obieramy ze skórki. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i smażymy, tak żeby był chrupki. Usmażony boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Szczypiorek drobno siekamy. Do dużej miski wrzucamy roszponkę, bób, boczek i szczypiorek. Z octu balsamicznego, oliwy truflowej i miodu przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a po wierzchu posypujemy uprażonymi migdałami w płatkach. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia sałatki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.

2 komentarze:

  1. Świetna sałatka, bób uwielbiam, do tego chrupkie migdały... Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń