czwartek, 3 października 2013

Figi zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej z mozzarellą


Figi to jedne z moich ulubionych owoców.
Nie dość, że są po prostu pyszne, to jeszcze świetnie 
komponują się smakowo zarówno w słodkich jak i w wytrawnych
 potrawach. Ostatnio zapiekłam je w szynce szwarcwaldzkiej z mozzarellą.
Tak przyrządzone figi, podane z miksem sałat będę świetnym pomysłem na ciepłą kolację.




  • 6 fig
  • 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 kulka mozzarelli
  • masło do wysmarowania kokilek
  • mix sałat
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  •  1 łyżeczka oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • bagietka


Kokilki smarujemy masłem. Figi kroimy na ćwiartki, a plasterki szynki szwarcwaldzkiej na połówki. W szynkę zawijamy ćwiartkę figi i kawałek mozzarelli, tworząc taką jakby sakiewkę. Tak przygotowane sakiewki układamy jedna koło drugiej w kokilkach. Na wierzchu układamy kilka kawałków mozzarelli. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. na około 10 minut. Z octu balsamicznego, miodu, oliwy, soli i pieprzy przygotowujemy sos. Sosem skrapiamy zapieczone figi z szynką, oraz mix sałat. Podajemy z bagietką pokrojoną na kromki. Z podanej ilości składników wychodzą 2 porcje w kokilkach o średnicy 9 cm. 





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz