środa, 19 czerwca 2013

Pizza z tofu i grzybami shitake


Po zrobieniu koreańskiej zupy z kimchi zostało mi trochę
 tofu, kiełków soi i pędów bambusa. Zastanawiałam 
się jak je wykorzystać i wpadłam na pomysł pizzy 
z azjatycką nutą. Dzięki zielonemu sosowi na bazie
 kolendry i tofu pizza ma niebanalny wygląd. 
No i wyśmienicie smakuje. Jeśli macie 
ochotę na pizzę inną niż tradycyjne, to
to jest właśnie przepis dla Was!




  • ciasto na pizzę (przepis TUTAJ)
  • 3/4 kostki tofu
  • 2-3 grzyby shitake
  • kiełki soi
  • marynowane pędy bambusa
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 pęczek kolendry
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta soli
  • 2 łyżki czarnego sezamu




Z ciasta formujemy kulę, a następnie rozwałkowujemy ją na dość cienki placek. Brzeg ciasta zawijamy tworząc rant pizzy. Następnie przygotowujemy zielony sos kolendrowy: 1/2 kostki tofu rozdrabniamy blenderem razem z pęczkiem kolendry i czosnkiem. Do powstałej masy dodajemy olej sezamowy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Tak powstałym sosem smarujemy ciasto. Grzyby shitake namaczamy w gorącej wodzie, a następnie kroimy je na plasterki. Pokrojone grzyby oraz kiełki soi i pędy bambusa układamy na cieście posmarowanym sosem. Pizzę po wierzchu posypujemy startym lub pokruszonym pozostałym tofu oraz czarnym sezamem. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 10-15 minut.