niedziela, 6 kwietnia 2014

Sernik na zimno z białą czekoladą i fiołkami


Od kiedy zainteresowałam się kwiatami jadalnymi - czyli już od jakichś dwóch lat - polowałam na fiołki wonne, ale jakoś zawsze było mi z nimi nie po drodze. A to przegapiłam ich okres kwitnienia, a to jak na złość nigdzie nie mogłam ich spotkać, a jak już rosły, to w takich miejscach, że nie nadawały się do jedzenia. W tym roku było podobnie: na trawnikach pod blokami i przy drogach było ich mnóstwo, ale to miejsca w których nie zbiera się kwiatów do jedzenia. Wybraliśmy się też kilka razy poza Kraków na wycieczki i przy okazji na poszukiwania fiołków, ale szczęście niestety nam nie dopisało. Już praktycznie straciłam nadzieję, że w tym roku znajdę fiołki. A tu wystarczyło przyjechać do Teściów do Lędzin, by znaleźć się w fiołkowym raju!!! Wprawdzie największy wysyp fiołków był tydzień temu, ale do tego weekendu też się co nieco uchowało, więc w końcu udało mi się trochę ich nazbierać. Fiołki o niezwykle intensywnym i słodkim zapachu idealnie komponują się z wszelkimi ciastami i deserami, dlatego też postanowiłam użyć ich do dekoracji sernika na zimno z białą czekoladą. Połączenie było strzałem w dziesiątkę, bo z każdym zbliżającym się do ust kęsem, wyczuwało się cudowny zapach fiołków. A poza tym sami przyznajcie, że ciasto udekorowane tymi kwiatami wygląda obłędnie! 




Kruchy spód kakaowy 
  • około 50-60 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 30 g cukru
  • 1 żółtko 
  • 25 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Okrągłą tortownicę o średnicy 15 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, wylepiamy nim spód tortownicy i pieczemy  w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 10 minut


Masa serowa
  •  500 g serka mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 75 ml gorącej wody
  • świeże fiołki wonne do dekoracji

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone miksujemy z rozpuszczoną czekoladą. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę serową wykładamy na upieczony kruchy spód i wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy sernik całkowicie zastygnie, wyciągamy go z tortownicy i na wierzchu dekorujemy fiołkami.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


9 komentarzy: