piątek, 30 stycznia 2015

Grzanki z krewetkami i jarmużem


Jarmuż to roślina z rodziny kapustowatych o karbowanych liściach. Po latach zapomnienia ostatnio wrócił do łask. I bardzo dobrze! Bo jest bogaty w witaminę C - tylko 100 g jarmużu pokrywa niemal 200% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik! A ponadto zawiera dość duże ilości kwasu foliowego oraz witaminy K. Jarmuż jest dostępny od sierpnia do marca, więc teraz jest go pod dostatkiem w sklepach. Świetnie sprawdzi się zarówno w sałatce czy w daniach jednogarnkowych, a nawet jako składnik koktajli. Ja z jarmużem przygotowałam grzanki z krewetkami. Zapieczony jarmuż staje się chrupiący i bardzo przyjemnie komponuje się z krewetkami. 





  • kilkanaście krewetek
  • pełnoziarniste pieczywo
  • kilka liści jarmużu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • masło
  • parmezan
  • pieprz
  • sól

Kromki pełnoziarnistego pieczywa smarujemy masłem i układamy na nich kawałki liści jarmużu i całość posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowane kromki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na około 10 minut, tak aby chleb stał się chrupiący. Gdy grzanki się pieką, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przez kilka minut podsmażamy na nim krewetki razem z drobno posiekanym czosnkiem. Pod koniec smażenia doprawiamy krewetki do smaku solą oraz pieprzem. Na upieczonych grzankach układamy gorące krewetki - możemy je po wierzchu posypać jeszcze odrobiną parmezanu. Grzanki podajemy gorące.  


    


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia grzanek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz:

  1. Muszę sobie takie zrobić, strasznie mi się ten pomysł spodobał :)

    OdpowiedzUsuń