Weekend to czas gdy budzimy się spokojnie i bez pośpiechu. Lubię takie poranki gdy można posnuć się po mieszkaniu w piżamie, a na śniadanie zjeść coś innego niż w pośpiechu gryziona kanapka. Lubicie śniadania na słodko? Jeśli tak, to na pewno spodoba Wam się pomysł na ryż zapiekany z płatkami owsianymi i rodzynkami - zwłaszcza, że nie ma w nim dodatku cukru, a słodyczy nadają mu własnie rodzynki! A co najlepsze, śniadanie to za każdym razem może mieć inny smak: rodzynki możemy zamienić na ulubione świeże lub suszone owoce, a wanilię można zastąpić cynamonem lub kakao. Możliwości jest naprawdę wiele!
- 100 g brązowego ryżu
- 60 g płatków owsianych
- 2 jajka
- 60 g dużych rodzynek
- 1/2 szklanki mleka
- 1 laska wanilii
- łyżeczka masła
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu - można to zrobić dzień wcześniej wieczorem. Ugotowany ryż mieszamy z ziarenkami z laski wanilii oraz z płatkami owsianymi. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do małych ceramicznych foremek wysmarowanych masłem - podana ilość składników wystarcza na dwie małe foremki. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem, a następnie zalewamy nimi ryż z płatkami - po połowie do każdej foremki. Na wierzchu układamy rodzynki lub ulubione owoce. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około 20 minut. Waniliowy ryż zapiekany z płatkami owsianymi i rodzynkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
UWAGA: Potrawie słodyczy nadają jedynie rodzynki. Jeśli ktoś nastawia się na naprawdę słodkie
śniadanie, proponuję dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego :)
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Ach, jak ja uwielbiam zapiekany ryż :))) A tak dawno nie robiłam... Dzięki za przypomnienie :)))
OdpowiedzUsuń