sobota, 7 marca 2015

Roladki z piersi kurczaka faszerowane orzechami


Czasem są takie dni, gdy nie chce mi się spędzać zbyt dużo czasu na gotowaniu i najchętniej spędziłabym cały dzień pod ciepłym kocem z grubą książką w jednej ręce i kubkiem gorącej aromatycznej herbaty w drugiej. Ale coś jeść trzeba, a wtedy idealnie sprawdzi się obiad, który w całości zrobi się za jednym razem. Wystarczy zwinąć roladki i razem z ziemniakami włożyć je do rękawa, a następnie do piekarnika. Teraz spokojnie można oddać się lekturze, a po około 40 minutach mamy gotowy pyszny obiad! 





  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich 
  • 2 garści świeżych listków bazylii 
  • 500 g ziemniaków
  • słodka papryka w proszku 
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż na dwa plastry - w sumie powinniśmy uzyskać cztery plastry. Każdy plaster mięsa delikatnie rozbijamy na cieńszy. Plastry mięsa smarujemy po jednej stronie masłem, oprószamy solą oraz pieprzem i układamy na nich całe liście bazylii i posiekane orzechy włoskie. Zwijamy roladki i spinamy je szpikulcami do rolad lub wykałaczkami. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i solimy, a następnie razem z roladkami wkładamy je do rękawa. Całość obficie posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Spinamy rękaw, układamy go w naczyniu do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na około 40-45 minut. 





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia roladek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz