sobota, 14 marca 2015

Jajka zapiekane z warzywami i szynką parmeńską


Znudziła Wam się jajecznica i gotowane jajka? Jeśli tak, to koniecznie
 spróbujcie jajek zapiekanych z warzywami i szynką parmeńską. W kilkanaście 
minut przygotujecie pożywne śniadanie, idealne na leniwy sobotni poranek.





  • 4 jajka
  • 4-6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • masło do wysmarowania kokilek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

Cebulę kroimy w piórka, a obydwie papryki w paski. Tak pokrojone warzywa doprawiamy ziołami prowansalskimi i podduszamy przez kilka minut na patelni, a następnie przekładamy je do dwóch kokilek wysmarowanych masłem. Do każdej kokilki wbijamy po jednym jajku, a następnie dodajemy szynkę parmeńską pokrojoną na mniejsze kawałki, pomidorki przekrojone na połówki oraz oliwki. Na końcu wbijamy jeszcze po jednym jajku, dodajemy posiekany szczypiorek i całość oprószamy solą oraz pieprzem. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. na około 8-10 minut. Podajemy gorące. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


4 komentarze:

  1. Pyszny pomysł na weekendowe śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj dawno, dawno nie robilam...
    A lubie, oj lubie...
    Smakowity przepis!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne i dosc proste do wykonania sniadanie, koniecznie musze wyprobowac. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń