środa, 25 marca 2015

Muffiny z krówkami, bezą szwajcarską i karmelem



Mocno kakaowe, z kawałkami krówek, przykryte bezową czapeczką - muffiny idealne, chociaż bardzo słodkie. Jedna w zupełności wystarczy, by zaspokoić ochotę na słodkości. Świetnie nadadzą się jako dodatek do kawy, a ich efektowny wygląd na pewno zaskoczy zaproszonych gości.





Muffiny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 kruchych krówek

Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy krówki pokrojone w grubą kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, mleko i olej, a następnie łączymy ze sobą zawartość obydwu misek i znowu mieszamy. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do muffinek. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni C. przez około 20 minut. Z podanych składników wyszło mi 15 dużych muffinów. 


Beza szwajcarska
  • 4 białka
  • 200 g cukru

W kąpieli wodnej przez 2-3 minuty mieszamy białka z cukrem, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Po tym czasie ściągamy miskę z ognia i ubijamy białka mikserem przez około 8 minut aż staną się gęste i błyszczące. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy (lub inną) i nakładamy bezę na wierzch muffinów. Następnie bezę delikatnie przypiekamy z wierzchu za pomocą palnika do creme brulee.


Karmelowa dekoracja

  • 3 łyżki cukru

Na suchej rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Tak powstałym gorącym karmelem wylewamy esy floresy na papier do pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia. Stężały karmel łamiemy na mniejsze kawałki, a następnie dekorujemy nim bezowe czapeczki na muffinach.





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia muffinów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


3 komentarze: