Mocno kakaowe, z kawałkami krówek, przykryte bezową czapeczką - muffiny idealne, chociaż bardzo słodkie. Jedna w zupełności wystarczy, by zaspokoić ochotę na słodkości. Świetnie nadadzą się jako dodatek do kawy, a ich efektowny wygląd na pewno zaskoczy zaproszonych gości.
Muffiny
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 kruchych krówek
Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy krówki pokrojone w grubą kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, mleko i olej, a następnie łączymy ze sobą zawartość obydwu misek i znowu mieszamy. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do muffinek. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni C. przez około 20 minut. Z podanych składników wyszło mi 15 dużych muffinów.
Beza szwajcarska
- 4 białka
- 200 g cukru
W kąpieli wodnej przez 2-3 minuty mieszamy białka z cukrem, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Po tym czasie ściągamy miskę z ognia i ubijamy białka mikserem przez około 8 minut aż staną się gęste i błyszczące. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy (lub inną) i nakładamy bezę na wierzch muffinów. Następnie bezę delikatnie przypiekamy z wierzchu za pomocą palnika do creme brulee.
Karmelowa dekoracja
- 3 łyżki cukru
Na suchej rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Tak powstałym gorącym karmelem wylewamy esy floresy na papier do pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia. Stężały karmel łamiemy na mniejsze kawałki, a następnie dekorujemy nim bezowe czapeczki na muffinach.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia muffinów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
aaale piękne
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńSuper przepis i bardzo apetycznie wyglądające babeczki.
OdpowiedzUsuń