Znudziła Wam się jajecznica i gotowane jajka? Jeśli tak, to koniecznie
spróbujcie jajek zapiekanych z warzywami i szynką parmeńską. W kilkanaście
minut przygotujecie pożywne śniadanie, idealne na leniwy sobotni poranek.
- 4 jajka
- 4-6 plastrów szynki parmeńskiej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilkanaście czarnych oliwek
- masło do wysmarowania kokilek
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
Cebulę kroimy w piórka, a obydwie papryki w paski. Tak pokrojone warzywa doprawiamy ziołami prowansalskimi i podduszamy przez kilka minut na patelni, a następnie przekładamy je do dwóch kokilek wysmarowanych masłem. Do każdej kokilki wbijamy po jednym jajku, a następnie dodajemy szynkę parmeńską pokrojoną na mniejsze kawałki, pomidorki przekrojone na połówki oraz oliwki. Na końcu wbijamy jeszcze po jednym jajku, dodajemy posiekany szczypiorek i całość oprószamy solą oraz pieprzem. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. na około 8-10 minut. Podajemy gorące.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Pyszny pomysł na weekendowe śniadanie:)
OdpowiedzUsuńrewelacja na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńOj dawno, dawno nie robilam...
OdpowiedzUsuńA lubie, oj lubie...
Smakowity przepis!
:)
Ale pyszne i dosc proste do wykonania sniadanie, koniecznie musze wyprobowac. Pozdrawiam serdecznie Beata
OdpowiedzUsuń