Frittata to nic innego jak omlet z różnymi dodatkami. Jest popularna w Hiszpanii oraz we Włoszech. Lekka, delikatna i jednocześnie sycąca. I co najlepsze: za każdym razem może smakować inaczej dzięki różnorodnym dodatkom. U nas dzisiaj na śniadanie frittata na bogato: z zielonymi szparagami, łososiem, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi - kolejny smaczny pomysł na jajka w innej postaci niż jajecznica.
- 2 jajka
- 5-6 ugotowanych zielonych szparagów
- kilka pomidorków koktajlowych
- kawałek wędzonego łososia
- 1/2 cebuli
- 1/2 kulki mozzarelli
- kilka czarnych oliwek
- zioła prowansalskie
- sól
- oliwa
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na patelni na odrobinie oliwy. Patelnię ściągamy z ognia. Jajka wbijamy do kubka i robijamy je widelcem na jednolitą masę, którą następnie wylewamy na patelnię. Na jajecznej masie układamy pokrojone szparagi, pomidorki, łososia oraz mozzarellę. Całość oprószamy sola oraz ziołami prowansalskimi. Patelnię ponownie stawiamy na kuchence i smażymy frittatę na jak najmniejszym ogniu przez kilka minut, do czasu aż jajka się zetną, a mozzarella zacznie się rozpuszczać. Pamiętajcie, że frittaty nie mieszamy! Jeśli użyjecie dużej patelni i frittata wyjdzie w miarę cienka, to wystarczy samo smażenie na patelni. Ale jeśli frittata będzie grubsza, to warto patelnię wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika, żeby góra dobrze się ścięła. Na gotowej frittacie rozsypujemy garść pokrojonych czarnych oliwek.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia frittaty na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Szparagi!!!!
OdpowiedzUsuń