niedziela, 24 maja 2015

Czekoladki z kremem i pudrem rabarbarowym


Sezon na rabarbar w pełni. W tym roku postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobiłam krem rabarbarowy oraz puder z suszonego rabarbaru. Mocno rabarbarowy krem o delikatnym różowym kolorze i kwaskowaty różowy puder świetnie komponują się ze słodką mleczną czekoladą, zarówno pod względem smaku, jak i wizualnie!





Krem rabarbarowy
  • 150 ml soku wyciśniętego z surowego rabarbaru ze skórką
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 120 g cukru
  • 60 g masła

W garnku za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajko, żółtko oraz cukier. Garnek stawiamy na małym palniku, dodajemy masło oraz sok wyciśnięty z rabarbaru i cały czas mieszając podgrzewamy do czasu aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych grudek.


Puder rabarbarowy
  • kilka łodyg rabarbaru

Rabarbar myjemy i razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałki, Tak przygotowany rabarbar suszymy w suszarce do owoców przez kilka godzin, tak aby powstały suche wiórki. Wysuszony rabarbar mielimy na pył - najlepiej w młynku do kawy, ale uda się też to za pomocą blendera.


Dodatkowo
  • 180 g czekolady mlecznej - użyłam Oryginalnej Mlecznej Goplany
  • silikonowa forma na czekoladki o dowolnym kształcie

Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy pędzelek i smarujemy dokładnie cienką warstwą wnętrze foremek. Foremki wkładamy na kilka minut do lodówki. Następnie podgrzewamy czekoladę i ponownie smarujemy nią wnętrze foremek i znowu wkładamy je do lodówki. Czynności te powtarzamy 3-4 razy. Im więcej razy to zrobimy tym grubszą ściankę będą miały czekoladki. Kremem rabarbarowym wypełniamy czekoladki do 3/4 wysokości i odstawiamy do lodówki. Gdy krem w czekoladkach stężeje, ponownie rozpuszczamy czekoladę i dopełniamy nią foremki. Czekoladki zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Gotowe czekoladki delikatnie wyciągamy z formy i oprószamy rabarbarowym pudrem. 




   


   


Z czekoladową nutą


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia czekoladek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


4 komentarze: