środa, 8 lipca 2015

Syrop różany


Sezon na róże już praktycznie dobiegł końca, ale na obrzeżach Krakowa 
znajdziecie jeszcze gdzieniegdzie kwitnące krzewy. To już naprawdę ostatni dzwonek 
by zebrać trochę płatków i zrobić różany aromatyczny syrop. 





  • 2 kubki płatków róży pozbawionych białych końcówek
  • 1 kubek wody
  • 1 kubek cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Płatki zalewany wodą i dosypujemy do nich cukier. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż płatki zaczną robić się przeźroczyste. Tak podgotowane płatki zostawiamy na całą noc. Następnego dnia zawartość garnka ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy sok z cytryny. Gotowy syrop przecedzamy, aby pozbyć się płatków i przelewamy do butelki lub słoiczka. Syrop przechowujemy w lodówce lub pasteryzujemy. 



Przepis wyszperałam na blogu Klaudyny


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia syropu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników. 


1 komentarz: