czwartek, 9 lipca 2015

Lemoniada różana


Aromatyczna i mocno schłodzona lemoniada różana
jest idealna na gorące letnie dni. Jest ciekawą odmianą od
klasycznej cytrynowej lemoniady. Była punktem obowiązkowym
na moim urodzinowym garden party :)





  • syrop różany
  • woda mineralna lub źródlana
  • kostki lodu
  • sok wyciśnięty z cytryn
  • płatki róż


   


Syrop różany mieszamy z wodą. Proporcje są dowolne. Ja zazwyczaj na 200 ml syropu różanego daję litr wody. Jeśli lubicie bardziej słodkie napoje, należy zwiększyć ilość syropu. Słodki smak syropu łamiemy dodając sok wyciśnięty z cytryny. Jeśli lemoniadę podajemy w dużych karafkach, dorzucamy do niej całe kostki lodu, natomiast jeśli w małych butelkach - dodajemy pokruszony lód. Na koniec dorzucamy garść płatków róży do dekoracji.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia lemoniady na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


3 komentarze:

  1. zapach i smak - to musi, normalnie musi powalać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi smakować jak marzenie :)
    Taką lemoniadę mogłyby pić do podwieczorku Ania Shirley z Dianą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi obłędnie dobrze :)

    Zapraszam w tym roku na akcję Lemonade Day: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/lemonade-day

    OdpowiedzUsuń