Aromatyczna i mocno schłodzona lemoniada różana
jest idealna na gorące letnie dni. Jest ciekawą odmianą od
klasycznej cytrynowej lemoniady. Była punktem obowiązkowym
na moim urodzinowym garden party :)
klasycznej cytrynowej lemoniady. Była punktem obowiązkowym
na moim urodzinowym garden party :)
- syrop różany
- woda mineralna lub źródlana
- kostki lodu
- sok wyciśnięty z cytryn
- płatki róż
Syrop różany mieszamy z wodą. Proporcje są dowolne. Ja zazwyczaj na 200 ml syropu różanego daję litr wody. Jeśli lubicie bardziej słodkie napoje, należy zwiększyć ilość syropu. Słodki smak syropu łamiemy dodając sok wyciśnięty z cytryny. Jeśli lemoniadę podajemy w dużych karafkach, dorzucamy do niej całe kostki lodu, natomiast jeśli w małych butelkach - dodajemy pokruszony lód. Na koniec dorzucamy garść płatków róży do dekoracji.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia lemoniady na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
zapach i smak - to musi, normalnie musi powalać :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńTaką lemoniadę mogłyby pić do podwieczorku Ania Shirley z Dianą :)
Brzmi obłędnie dobrze :)
OdpowiedzUsuńZapraszam w tym roku na akcję Lemonade Day: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/lemonade-day