niedziela, 20 września 2015

Omlet z kurkami i kozim serem


Leniwe poranki i niespieszne śniadania zdarzają nam się tylko w weekendy. Nie ma się co oszukiwać: w ciągu tygodnia nasze śniadania to głównie kanapki... Ale w sobotę czy niedzielę można poszaleć i przygotować na przykład taki omlet z kurkami i kozim serem. Do tego świeże pieczywo, pomidorki oraz aromatyczna kawa i śniadanie gotowe :)





  • 2 jajka
  • 2 garści małych oczyszczonych kurek
  • niewielki kawałek twardego koziego sera
  • szczypior
  • łyżka masła
  • odrobina mleka
  • pieprz sól


Kurski smażymy na maśle na złoty kolor przez kilka minut. Połowę usmażonych kurek odkładamy na talerz, a drugą połowę pozostawiamy na patelni. Jajka mieszamy z odrobiną mleka oraz startym na tarce o drobnych oczkach kozim serem - sera powinny być około 2-3 łyżki - całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wylewamy na patelnię. Omlet smażymy na złoty kolor z każdej strony, uważając aby się nie przypalił i nie porwał przy przewracaniu na drugą stronę. Gotowy omlet przekładamy na talerz, wykładamy na niego pozostałe kurki, posypujemy startym kozim serem i posiekanym szczypiorem.    




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia omletu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


2 komentarze: