poniedziałek, 14 września 2015

Zakręcona tarta z cukinią


Tarta idealna na wczesną jesień, w słonecznych kolorach 
przemijającego lata.  Można ją przygotować zarówno w formie 
dużej tarty lub tak jak ja, jako małe urocze tartaletki. 





Ciasto
  • 200 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli


Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy sól oraz jajko i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowane masłem formy do mini tart o średnicy około 9-10 cm. Z podanej ilości składników powinno wyjść 5-6 mini tart lub jedna duża tarta o średnicy 28 cm. Powierzchnię ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na papier wysypujemy suchą fasolę lub specjalne obciążniki służące do pieczenia kruchego ciasta, żeby ciasto się nie wybrzuszyło. Tak przygotowane spody do tart podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 220-230 stopni C. przez około 10 minut, tak żeby ciasto było podpieczone, ale nadal miękkie. Z podpieczonego ciasta usuwamy fasolę i papier do pieczenia.


Nadzienie
  • kilka małych cukinii w kolorze żółtym i zielonym
  • 150 ml śmietany 30% tł. 
  • 1 jajko 
  • 125 g mozzarelli startej na grubej tarce 
  • pieprz
  • sól

Śmietanę mieszamy z jajkiem - wystarczy energicznie potrzepać widelcem, tak aby jajko dokładnie połączyło się ze śmietaną. Następnie dodajemy mozzarellę i całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone kruche spody. Cukinię kroimy na bardzo cienkie paseczki - najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw, gdyż wtedy paseczki będą jednakowej grubości. Jeśli paseczki są zbyt szerokie, przecinamy je wzdłuż. Tak przygotowaną cukinię układamy spiralnie na masie śmietanowo-jajecznej. Tartaletki wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. na około 15-20 minut. Podajemy ciepłe. 



   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia tarty na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


2 komentarze: