niedziela, 4 października 2015

Budyń dyniowy z wanilią


Budyń dyniowy na dobre rozgościł się w naszej kuchni. Jako szybka słodka przekąska sprawdza się idealnie. Najpierw był budyń dyniowy z cynamonem, a ostatnio zamiast cynamonu dodałam wanilii. Obydwa są pyszne i przygotowuję je zamiennie. 







  • 200 g surowej dyni (waga bez skórki i bez pestek)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1 laska wanilii


Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie do miękkości lub pieczemy w piekarniku (wtedy kawałki dyni pozostawiamy ze skórką). Czasem, gdy mi zależy na czasie, wkładam kawałki dyni do miseczki, podlewam odrobiną wody i wkładam do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc - po kilku minutach dynia jest miękka. Miękką dynię rozdrabniamy blenderem na puree. 3/4 szklanki mleka przelewamy do garnka, dodajemy cukier , ziarenka z laski wanilii oraz masło i całość doprowadzamy do wrzenia. Pozostałą 1/4 szklanki mleka mieszamy z żółtkiem, oraz z mąką ziemniaczaną i wlewamy do wrzącej zawartości garnka. Zmniejszamy płomień pod garnkiem i cały czas mieszamy budyń do czasu aż osiągnie pożądaną przez nas gęstość - zazwyczaj trwa to kilkanaście sekund. Gorący budyń przekładamy do miseczek. Można podać go z ulubionymi owocami lub sokiem owocowym.


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia budyniu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


4 komentarze: