niedziela, 8 listopada 2015

Dyniowe ciasto drożdżowe


Według prognoz pogody, początek tygodnia ma być pochmurny i deszczowy. Najchętniej wcale nie wychodziłoby się z domu... Ale na pocieszenie przypomnę Wam, że przed nami tylko dwa dni pracy i wolna środa z okazji święta narodowego! Do tego do porannej kawy podrzucam Wam kawałek dyniowego ciasta drożdżowego. I od razu jakoś łatwiej wyjść do pracy :)





Ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 40 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 250 g puree z dyni
  • szczypta soli


Krusznka
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 jajko


Z drożdży, 2 łyżek cukru, 3 łyżek mąki oraz ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, dodajemy go do przesianej mąki razem z puree dyniowym, jajkami, pozostałym cukrem, miękkim masłem i odrobiną soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. W zależności od tego jak wilgotne było puree dyniowe, może się zdarzyć, że ciasto będzie zbyt suche lub zbyt rzadkie. Należy wtedy dodać trochę mąki lub dolać ciepłego mleka. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia. Ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Z cukru, masła i mąki przygotowujemy kruszonkę. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni c. przez około 40 minut. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Z miłą chęcią spałaszowałabym przy dobrej kawce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ puchate! I ten kolor! No coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń