środa, 16 grudnia 2015

Świąteczne muffiny z piernikowym ludzikiem


Wczoraj moje przedszkolaki miały bożonarodzeniowy występ dla rodziców. Dla małych aktorów - za trud włożony w przygotowanie przedstawienia i nauczenie się swoich ról - upiekłam kolorowe świąteczne muffiny z piernikowym ludzikiem. Muffiny dzieciakom bardzo się spodobały i oczywiście również im smakowały. Takie muffiny będą świetną alternatywą dla bożonarodzeniowych wypieków i ozdobią każdy świąteczny stół.





Muffiny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Piernikowe ludziki
  • 1 jajko
  • 7,5 g proszku do pieczenia Delecta
  • 250 g mąki
  • 25 g przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakaa 
  • 63 g cukru
  • 63 g miodu
  • 13 g smalcu
  • 50 g masła


Dodatkowo
  • biała czekolada
  • kolorowe posypki
  • lukier królewski

W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: mleko, olej i jajko. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami wykonanymi z papieru do pieczenia i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15 minut. Pieczemy piernikowe ludziki. Miód, masło, smalec, cukier, sodę i przyprawę do piernika rozpuszczamy w garnku, ale nie dopuszczamy do ich zagotowania. Do powstałej, lekko przestudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm. Foremkami wykrawamy piernikowe ludziki. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni C. przez kilka minut. Piernikowe ludziki dekorujemy lukrem wg własnego uznania - ja zrobiłam im spodenki na szelkach i guziczki z kolorowej okrągłej posypki. Piernikowe ludzi odkładamy, aby lukier dokładnie wysechł. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i zanurzamy w niej wierzch muffinek, tak aby całkowicie pokrył się czekoladą. Zanim czekolada zastygnie, posypujemy muffinki dowolnymi kolorowymi posypkami i wbijamy w nie piernikowe ludziki. Tak przygotowane muffiny odstawiamy najlepiej na całą noc, aby czekolada dobrze zastygła. Zamiast piernikowych ludzików można wykorzystać inne bożonarodzeniowe motywy, np. choinkę, gwiazdkę czy aniołka. 


   



Dobrze wypieczone święta


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia muffinów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


2 komentarze: