piątek, 18 grudnia 2015

Pachnący świętami pieczony karczek z jabłkami i cynamonem

Oj już dawno nie piekłam żadnego mięsa do chleba. Ostatni razy chyba jakoś w okolicach Wielkanocy, więc teraz, gdy Boże Narodzenie tuż tuż, znowu naszła mnie ochota na jakieś dobre domowe mięsko. Wymyśliłam sobie, że będzie to karczek z jabłkami, a Lidzia - moja Teściowa - podpowiedziała mi, żeby do marynaty dodać jeszcze cynamon. I tak oto powstał pyszny pieczony karczek z jabłkami, zdecydowanie pachnący świętami. Jemy go na zimno do kanapek, ale równie dobrze można go zjeść na ciepło na obiad. Przed samym Bożym Narodzeniem zrobię go na pewno jeszcze raz.





  • 500-600 g karczku wieprzowego
  • 2-3 jabłka
  • sznurek wędliniarski

  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 kieliszki czystej wódki






Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią dokładnie mięso, wkładamy do szczelnego pojemnika i zostawiamy w lodówce na 2-3 dni. Po tym czasie mięso nacinamy wzdłuż w około 1 cm odstępach. Umyte jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na plasterki i wkładamy w nacięcia w mięsie. Karczek związujemy sznurkiem wędliniarskim, żeby się nie rozszedł i wkładamy go do rękawa do pieczenia, a następnie do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni C. przez około 90 minut. Kroimy go na plastry dopiero gdy wystygnie.




2 komentarze:

  1. Przepis naprawdę pyszny i bardzo świąteczny! Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie: http://silasmaku.blogspot.com/2012/12/konkurs-i-kolejny-film-z-watkiem.html

    OdpowiedzUsuń