niedziela, 27 grudnia 2015

Pierniczki dla przyszłych rodziców



Takie pierniczki upiekłam w prezencie dla naszych przyjaciół, którzy oczekują narodzin dziecka. Butelki ze smoczkiem, body, koniki na biegunach i wózki - wystarczy kilka foremek, lukier i trochę czasu, by stworzyć taki słodki prezent, który na pewno ucieszy każdego obdarowanego. 




  • 250 g miodu
  • 200 g masła
  • 50 g smalcu
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g przyprawy do piernika
  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • lukier do dekoracji


   


Miód, masło, smalec, cukier, sodę i przyprawę do piernika rozpuszczamy w garnku, ale nie dopuszczamy do ich zagotowania. Do powstałej, lekko przestudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Dokładnie wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni C. przez kilka minut. Wystudzone pierniczki dekorujemy dowolnie lukrem. 


   


Dobrze wypieczone święta


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pierniczków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz: