Takie pierniczki upiekłam w prezencie dla naszych przyjaciół, którzy oczekują narodzin dziecka. Butelki ze smoczkiem, body, koniki na biegunach i wózki - wystarczy kilka foremek, lukier i trochę czasu, by stworzyć taki słodki prezent, który na pewno ucieszy każdego obdarowanego.
- 250 g miodu
- 200 g masła
- 50 g smalcu
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka sody
- 100 g przyprawy do piernika
- 1 kg mąki pszennej
- 30 g proszku do pieczenia
- 4 jajka
- lukier do dekoracji
Miód, masło, smalec, cukier, sodę i przyprawę do piernika rozpuszczamy w garnku, ale nie dopuszczamy do ich zagotowania. Do powstałej, lekko przestudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Dokładnie wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni C. przez kilka minut. Wystudzone pierniczki dekorujemy dowolnie lukrem.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pierniczków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Obdarowani na pewno się ucieszyli z takiego prezentu. Bomba! :)
OdpowiedzUsuń