Święta już za nami, ale ja mam dla Was jeszcze kilka przepisów na bożonarodzeniowe słodkości. Piernikowe renifery upiekłam w prezencie dla koleżanek z pracy. Kształt pierniczków i ich dekoracja zależy od Was. Ja zdecydowałam się przewiązać renifery kolorowymi kokardami - prosto i jednocześnie elegancko.
- 250 g miodu
- 200 g masła
- 50 g smalcu
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka sody
- 100 g przyprawy do piernika
- 1 kg mąki pszennej
- 30 g proszku do pieczenia
- 4 jajka
Miód, masło, smalec, cukier, sodę i przyprawę do piernika rozpuszczamy w garnku, ale nie dopuszczamy do ich zagotowania. Do powstałej, lekko przestudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Dokładnie wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni C. przez kilka minut.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia pierniczków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Są urocze :-) Też takie łosio-renifery w zeszłym już roku piekłam :-)
OdpowiedzUsuń