sobota, 9 stycznia 2016

Ciasteczka bałwanki


Za oknem biało od śniegu - można lepić bałwana! Jeśli nie jesteście fanami zabaw na śniegu, to może skusicie się na upieczenie słodkich bałwanków z kruchego ciasta? Smaczne i proste w wykonaniu na pewno ucieszą każdego wielbiciela ciasteczek. Bałwanki upiekłam jakiś czas temu dla moich przedszkolaków.







Ciasteczka:
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru


Do dekoracji:
  • lukier królewski
  • kolorowe barwniki spożywcze


   


Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki na 30-60 minut, ale ja ten etap zazwyczaj pomijam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i foremką w kształcie bałwanka wycinamy ciastka, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C. przez 10-12 minut. Wystudzone ciasteczka pokrywamy białym lukrem. Najlepiej najpierw narysować sobie obramowanie za pomocą gęstszego lukru, a następnie rzadszym lukrem wypełnić wnętrze. Następnie lukier barwimy na wybrane kolory. Kolejne elementy bałwanka, czyli czapkę, szalik, oczy marchewkowy nos wykonujemy dopiero jak biały lukier wyschnie. Ciasteczka odkładamy, aby lukier całkiem zastygł. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz: