czwartek, 24 marca 2016

Babka z burakami i czekoladą


Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ciasta z warzywami. Ciasto marchewkowe to już klasyka, szpinakowe też staje się coraz popularniejsze. Natomiast ciasta z dodatkiem buraków są dość rzadko spotykane - a szkoda, bo buraki nadają ciastu tak lubianej przez wielu wilgotności. Połączenie buraków z czekoladą to duet idealny - warto po niego sięgnąć przed zbliżającą się Wielkanocą i upiec pyszną babkę. 






Ciasto
  • 1 szklanka ugotowanych buraków startych na tarce o grubych oczkach
  • 85 g mąki pszennej
  • 25 g kakao 
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • listki melisy do dekoracji

Jajko i żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy olej oraz starte buraczki i całość dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z kakao oraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Gorzką czekoladę drobno siekamy, dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy. Formę na babkę - użyłam formy z kominkiem o średnicy 16 cm i wysokości 11 cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 40-45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Wystudzoną babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Przed podaniem ciasto dekorujemy gałązkami melisy. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia babki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz