sobota, 26 marca 2016

Czekoladowe jajka ze śmietankową pianką i kremem cytrynowym


Szybki, ale bardzo efektowny deser - idealny na Wielkanoc! 
Czekoladowe jajka wypełnione śmietankową pianką i kremem cytrynowym będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole, a ich smak na pewno zachwyci każdego, kto ich spróbuje. Cytrynowy orzeźwiający krem świetnie komponuje się ze słodką czekoladą i bitą śmietaną. 





  • 6 czekoladowych jajek pustych w środku
  • 200 ml śmietany 36% tł.
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 40 g masła

Czekoladowym jajkom delikatnie odcinamy czubki, tak aby ich nie połamać. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę rozpuszczoną o drobinie gorącej wody i całość dokładnie mieszamy. Za pomocą rękawa cukierniczego lub małą łyżeczką wypełniamy ubitą śmietaną jajka do około 2/3 wysokości. Jajka odstawiamy do lodówki, żeby śmietankowa pianka stężała. Przygotowujemy lemon curd (krem cytrynowy). W garnku za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajko, żółtko oraz cukier. Garnek stawiamy na małym palniku, dodajemy masło oraz sok wyciśnięty z cytryn oraz otartą skórkę i cały czas mieszając podgrzewamy do czasu aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Na stężałą śmietankę wykładamy krem cytrynowy. Deser podajemy schłodzony. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia deseru na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz: