wtorek, 22 marca 2016

Muffiny wielkanocne


Co roku przed Wielkanocną przygotowujemy z dzieciakami w przedszkolu świąteczne przedstawienie dla rodziców. Tradycją już chyba stało się, że po występie częstuję dzieci muffinami. Tegoroczne wielkanocny występ już za nami - mali aktorzy jak zwykle spisali się wyśmienicie. A skoro przedstawienie było świąteczne, to też i muffinki miały świąteczny akcent w postaci dekoracji z czekoladowych jajeczek w cukrowej polewie. 






Muffiny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko

W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, posiekaną czekoladę, kakao i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: mleko, olej i jajko. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami wykonanymi z papieru do pieczenia i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15 minut.


   


Krem maślany
  • 250 gr miękkiego masła 
  • 600 g cukru pudru
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżki kakao

Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier wymieszany z kakao i dalej ucieramy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Pod koniec ucierania dodajmy mleko.


   


Dodatkowo
  • czekoladowe jajeczka z cukrowej polewie - użyłam Milka Mini Eggs 
  • cukrowe kwiatuszki

Wystudzone muffiny dekorujemy kremem maślanym - użyłam tylki w kształcie otwartej gwiazdy. Na kremie układamy po trzy jajeczka a z boku trzy kwiatuszki. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia muffinek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


2 komentarze: