Co roku przed Wielkanocną przygotowujemy z dzieciakami w przedszkolu świąteczne przedstawienie dla rodziców. Tradycją już chyba stało się, że po występie częstuję dzieci muffinami. Tegoroczne wielkanocny występ już za nami - mali aktorzy jak zwykle spisali się wyśmienicie. A skoro przedstawienie było świąteczne, to też i muffinki miały świąteczny akcent w postaci dekoracji z czekoladowych jajeczek w cukrowej polewie.
Muffiny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko
W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, posiekaną czekoladę, kakao i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: mleko, olej i jajko. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami wykonanymi z papieru do pieczenia i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15 minut.
Krem maślany
- 250 gr miękkiego masła
- 600 g cukru pudru
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżki kakao
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier wymieszany z kakao i dalej ucieramy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Pod koniec ucierania dodajmy mleko.
Dodatkowo
- czekoladowe jajeczka z cukrowej polewie - użyłam Milka Mini Eggs
- cukrowe kwiatuszki
Wystudzone muffiny dekorujemy kremem maślanym - użyłam tylki w kształcie otwartej gwiazdy. Na kremie układamy po trzy jajeczka a z boku trzy kwiatuszki.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia muffinek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
pyszne i śliczne :)
OdpowiedzUsuńsłodziutkie i śliczne muffinki :)
OdpowiedzUsuń