Jajko w koszulce - nazywane czasem jajkiem poszetowym (od francuskiego słowa "pocher", które oznacza: gotować powoli) - to nic innego jak jajko gotowane bez skorupki w wodzie, tak aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo proste i udaje się już za pierwszym razem. Istnieją różne techniki gotowania jajka w koszulce, ale jak to zazwyczaj bywa, ta najprostsza jest najbardziej skuteczna. Jajka w koszulce podaję z połówkami bułki posmarowanymi masłem i opieczonymi na chrupko, z dużą ilością zieleniny. Świetnie sprawdzą zarówno na leniwe weekendowe śniadanie, jak i na co dzień.
- 1 jajko
- 1 litr wody
- 2 łyżki octu
Jajko wbijamy delikatnie do szklanki, filiżanki czy innego naczynia. Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wlewamy ocet. W garnku za pomocą łyżki tworzymy w wodzie wirek. Do wirka wlewamy jajko. Skręcamy gaz, tak aby woda zbyt bardzo nie wrzała i gotujemy jajko przez około 3-4 minuty. Po tym czasie jako wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej, wykładamy na talerz. Jajko podajemy na chrupiącej grzance z dużą ilością zieleniny, oprószone solą oraz pieprzem. Po przekrojeniu z jajka powinno wylać się kremowe żółtko.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz