czwartek, 21 kwietnia 2016

Paszteciki zajączki


Pyszne paszteciki mięsne w kształcie zajączków przygotowałam na Wielkanoc, ale świetnie sprawdzą się na imprezie jako gorące danie podane razem z aromatycznym barszczem na zakwasie. Wbrew pozorom ich przygotowanie jest bardzo proste. Paszteciki upiekłam w wersji mięsnej, ale równie dobrze możecie użyć grzybów lub jakichś warzyw.






Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży 
  • szczypta soli
  • 1 jajko

W misce rozcieramy mąkę z masłem. Następnie dodajemy sól, cukier, jajko oraz drożdże wymieszane z ciepłym mlekiem. Zagniatamy miękkie ciasto.


Farsz
  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Mięso gotujemy w wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ugotowane mięso oraz podsmażone cebule mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy blenderem - ja użyłam tej drugiej opcji i sprawdziła się wyśmienicie. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.


   


Dodatkowo
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki mleka
  • rodzynki lub suszone śliwki

Ciasto dzielimy na około 12-14 równych części. Z pierwszej części ciasta odrywamy około 1/3 ciasta - ulepimy z niego głowę, uszy, ogonek i nos zajączka. Pozostałe 2/3 ciasta lekko rozwałkowujemy lub rozgniatamy w rękach. Na środek nakładamy około 1 łyżkę farszu i zlepiamy brzegi ciasta, tworząc podłużną bułeczkę - to będzie tułów zajączka. Do tułowia dolepiamy głowę, uszy, nosek i ogonek - elementy te najlepiej przed przyklejeniem lekko zwilżyć wodą. Rodzynki lub śliwki kroimy na mniejsze kawałki i robimy z nich zajączkowi oczy. Gotowego zajączka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta. Gotowe zajączki smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem  i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni C. przez około 10-15 minut. Podajemy na gorąco lub zimno. 



   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pasztecików na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz