niedziela, 10 kwietnia 2016

Kruche ciasteczka z motylkami przekładane konfiturą


Te kruche ciasteczka upiekłam dla moich przedszkolaków. Zastanawiałam się czy im posmakują z konfiturą z moreli i mango - okazało się, że moje obawy były bezpodstawne, bo ciasteczka szybko zniknęły w małych brzuszkach :) W ciasteczkach wycięłam otwór w kształcie motylka, ale oczywiście można wyciąć dowolny kształt. Tak samo z konfiturą - użyjcie swojej ulubionej.





Ciasteczka
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo
  • konfitura z moreli i mango
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki na 30-60 minut, ale ja ten etap zazwyczaj pomijam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i okrągłą foremką - użyłam takiej o średnicy około 4.5 cm - wycinamy ciastka.  Ciastka następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie ciastek foremką w kształcie motylka (lub inną) wycinamy otworki - foremka musi być oczywiście mniejsza niż nasze ciasteczko. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C. przez 10-12 minut. Ciastka odstawiamy do wystygnięcia. Następnie połowę ciastek (tę bez motylków) smarujemy konfiturą i przykrywamy ciastkami z wyciętym motylkiem - każde ciastko delikatnie dociskamy, aby warstwy się dobrze skleiły. Na koniec ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz