sobota, 9 kwietnia 2016

Wytrawne róże z salami i serem


Pamiętacie słodkie róże z ciasta francuskiego, które upiekłam w wersji z jabłkami oraz w wersji z figami? Ostatnio przygotowałam podobne, ale w wersji wytrawnej: z salami oraz z żółtym serem. Smakowały świetnie i tak też się prezentowały. Takie wytrawne róże z ciasta francuskiego możecie przygotować z różnorodnymi dodatkami. Będą idealne jako przekąski na imprezę, a także w sytuacji gdy goście już prawie pukają do waszych drzwi, a Wy jeszcze nie macie nic przygotowane...





  • jedno opakowanie ciasta francuskiego
  • salami pokrojone w cienkie małe okrągłe plasterki
  • dowolny żółty ser
  • czarny sezam
  • szczypiorek
  • masło do wysmarowania formy

Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tak aby było jak najcieńsze i kroimy je na około 8 pasków. Plasterki salami przekrawamy na połówki. Na każdym z pasków układamy połówki plasterków salami, tak aby wystawały poza ciasto i jednocześnie zachodziły jeden na drugi. Na salami układamy cienkie paski żółtego sera. Paski ciasta razem razem z salami i serem delikatnie zwijamy i umieszczamy w formie do pieczenia muffinów wysmarowanej masłem. Dokładną instrukcję w formie filmowej znajdziecie TUTAJ - w filmiku pokazane jest jak zrobić słodkie róże z owocami, ale w wersji wytrawnej postępujemy analogicznie. Róże pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 30-35 minut. Wystudzone róże posypujemy po wierzchu sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia wytrawnych róż na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


1 komentarz:

  1. Jadłam ostatnio takie u koleżanki. Podane były z sosem czosnkowym. Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń