niedziela, 22 maja 2016

Omlet z kwiatami szczypiorku


U Babci Teresy w ogródku zawsze znajdzie się coś niezwykłego, czego nie dostanie się na pierwszym lepszym placu targowym. Tym razem pięknie zakwitł szczypiorek, więc od Babci do domu wróciłam z całym bukietem fioletowego kwiecia. Jak smakują kwiaty szczypiorku? Odpowiedź jest prosta: tak samo jak szczypiorek! A przy tym pięknie wyglądają! Można je wykorzystać w wielu potrawach. Ja na niedzielne śniadanie przygotowałam nam z nimi omlety.





  • 2 jajka
  • 8 kwiatów szczypiorku
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz
  • sól

Jajka roztrzepujemy na jednolitą masą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z 4 kwiatów szczypiorku wyrywamy płatki i dorzucamy je roztrzepanych jajek. Tak przygotowaną masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię. Pieczemy kilka minut z każdej strony. Aby łatwiej obrócić omlet na drugą stronę tak żeby się nie rozwalił, można przykryć patelnię talerzem i następnie odwrócić ją do góry dnem. Omlet bez uszczerbku wyląduje na talerzu. Następnie delikatnie zsuwamy go na patelnię i podpiekamy z drugiej strony. Upieczony omlet posypujemy płatkami z 1 kwiatu szczypiorku oraz posiekanym szczypiorkiem. Całość dekorujemy całymi kwiatami szczypiorku. Szybki i nieskomplikowany posiłek, a jaki pyszny :) 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia omletu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz