U Babci Teresy w ogródku zawsze znajdzie się coś niezwykłego, czego nie dostanie się na pierwszym lepszym placu targowym. Tym razem pięknie zakwitł szczypiorek, więc od Babci do domu wróciłam z całym bukietem fioletowego kwiecia. Jak smakują kwiaty szczypiorku? Odpowiedź jest prosta: tak samo jak szczypiorek! A przy tym pięknie wyglądają! Można je wykorzystać w wielu potrawach. Ja na niedzielne śniadanie przygotowałam nam z nimi omlety.
- 2 jajka
- 8 kwiatów szczypiorku
- szczypiorek
- 1 łyżeczka masła
- pieprz
- sól
Jajka roztrzepujemy na jednolitą masą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z 4 kwiatów szczypiorku wyrywamy płatki i dorzucamy je roztrzepanych jajek. Tak przygotowaną masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię. Pieczemy kilka minut z każdej strony. Aby łatwiej obrócić omlet na drugą stronę tak żeby się nie rozwalił, można przykryć patelnię talerzem i następnie odwrócić ją do góry dnem. Omlet bez uszczerbku wyląduje na talerzu. Następnie delikatnie zsuwamy go na patelnię i podpiekamy z drugiej strony. Upieczony omlet posypujemy płatkami z 1 kwiatu szczypiorku oraz posiekanym szczypiorkiem. Całość dekorujemy całymi kwiatami szczypiorku. Szybki i nieskomplikowany posiłek, a jaki pyszny :)
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia omletu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz