czwartek, 25 sierpnia 2016

Koktajl jeżynowy z mascarpone


Każdy, nawet najdłuższy urlop, kiedyś dobiega końca... Pora wracać do pracy. Po ponad trzech tygodniach wolnego to naprawdę ciężkie doświadczenie. Urlop się skończył, ale lato na szczęście jeszcze jest z nami. Korzystajmy więc i czerpmy z niego pełnymi garściami. Dzisiaj kolejna jeżynowa propozycja - koktajl z serkiem mascarpone. Smakuje zupełnie inaczej niż koktajl na jogurcie, maślance czy śmietanie - to jeden z moich ulubionych :)



wtorek, 23 sierpnia 2016

Drożdżowe rogaliki z jeżynami


Drożdżowe rogaliki z jeżynami - w sam raz na koniec lata, gdy jeżynowe krzaczki uginają się od dorodnych owoców. Taki rogalik będzie idealny na leniwe śniadanie czy szybką przekąskę w pracy. Ciasto zrobiłam z babcinego przepisu na rogaliki z marmoladą - sprawdzona i wielokrotnie wykorzystywana receptura - na pewno Wam wyjdzie za pierwszym razem :)



środa, 17 sierpnia 2016

Dolny Śląsk na talerzu - kawiarnia Zielona Sofa w Wałbrzychu


Ci z Was, którzy zaglądają na facebookową stronę Krainy rozkoszy podniebienia, wiedzą że drugi tydzień sierpnia spędziliśmy na Dolnym Śląsku.  Byliśmy już tam dwa lata temu - o tamtym wyjeździe możecie przeczytać TUTAJ. Dolny Śląsk ma jednak tyle atrakcji, że nie można się tam nudzić i miejsc do odwidzenia wystarczy nam jeszcze na nie jeden wypad. Jak to bywa podczas takich wypadów, obiady jedliśmy codziennie w innym miejscu i tym razem naprawdę fajnie trafialiśmy, mimo że były to zupełnie przypadkowe miejsca. Nie były to żadne wyszukane potrawy - po prostu dobra polska kuchnia. Ale już wśród deserów posucha: wszędzie tylko szarlotka z lodami albo bitą śmietaną lub lodowe desery. A mi się tak strasznie chciało ciasta czekoladowego... A tu ani w Kudowej-Zdroju, ani w Kłodzku, ani w Srebrnej Górze. Ostatnią nadzieją był Wałbrzych. Postanowiłam jednak poszperać w sieci za jakimś fajnym miejsce w okolicy Zamku Książ, gdzie można by usiąść, napić się dobrej kawy i zjeść coś innego niż szarlotkę. W taki sposób trafiłam na kawiarnię Zielona Sofa - miejsce oddalone od Zamku Książ o niespełna 10 minut jazdy samochodem.

czwartek, 11 sierpnia 2016

Rabarbarowa panna cotta


To już ostatnia z rabarbarowych propozycji, które dla Was przygotowałam w tym roku. 
Na zakończenie rabarbarowego sezonu coś lekkiego: rabarbarowa panna cotta z pudrem rabarbarowym. Smaczna, efektowna i jednocześnie bardzo prosta w wykonaniu. 



środa, 10 sierpnia 2016

Tarta z jeżynami i limonkowym kremem


Kruche maślane ciasto, orzeźwiający limonkowy krem i słodkie soczyste jeżyny. 
Taka jest tarta, którą szybko i bez problemu przygotujecie. Będzie idealna na weekend!




wtorek, 9 sierpnia 2016

Konfitura rabarbarowa


Wiecie, że jeszcze można kupić rabarbar? Jeśli więc do tej pory nie zamknęliście słodko-kwaśnego smaku rabarbaru w słoiczkach, to macie na to jeszcze szansę. Najlepiej przygotować tradycyjną konfiturę, która świetnie nada się zarówno do smarowania kanapek, jak i jako dodatek do bułeczek czy ciast. Przepis na zakręcone drożdżowe bułeczki właśnie z tą konfiturą rabarbarową znajdziecie TUTAJ.



niedziela, 7 sierpnia 2016

Berlin na talerzu


Jeden z lipcowych weekendów spędziliśmy w Berlinie. Udało się też wyskoczyć na jeden dzień do Poczdamu. Jaki jest Berlin? Na pewno nie zaliczę Berlina do grupy najładniejszych europejskich stolic, ale zdecydowanie warto odwiedzić to miasto. Stolica Niemiec to świadek historii, zarówno tej dawnej, jak i najnowszej. To również tętniąca życiem wielokulturowa metropolia. Pozostałości Muru Berlińskiego, Brama Brandenburska, Checkpoint Charlie, Katedra Berlińska i Wyspa Muzeów, spacer nad Szprewą... To wszystko trzeba zobaczyć chociaż raz w życiu :)



wtorek, 2 sierpnia 2016

Jogurtowa panna cotta z sosem jeżynowym


Ci z Was, którzy obserwują stronę Krainy rozkoszy podniebienia na Facebooku, wiedzą że ostatni weekend był u nas jeżynowy. Była tarta z jeżynami, były drożdżowe rogaliki z jeżynowym nadzieniem, jeżynowy koktajl i jogurtowa panna cotta z sosem jeżynowym. A Wszystko to dzięki Lidzi - czyli mojej Teściowej - która pracowicie nazbierała leśnych, niesamowicie słodkich i aromatycznych jeżyn. Dzisiaj przepis na pierwszy z jeżynowych przysmaków - panna cottę. Nazwa ta jest trochę na wyrost, bo to taka odchudzona panna cotta: zamiast tradycyjnie na śmietance, to na jogurcie. Niemniej równie pyszna, co ta tradycyjna. Aromatyczny sos jeżynowy idealnie komponuje się z jogurtem, tworząc lekki deser na letnie dni.