Każdy, nawet najdłuższy urlop, kiedyś dobiega końca... Pora wracać do pracy. Po ponad trzech tygodniach wolnego to naprawdę ciężkie doświadczenie. Urlop się skończył, ale lato na szczęście jeszcze jest z nami. Korzystajmy więc i czerpmy z niego pełnymi garściami. Dzisiaj kolejna jeżynowa propozycja - koktajl z serkiem mascarpone. Smakuje zupełnie inaczej niż koktajl na jogurcie, maślance czy śmietanie - to jeden z moich ulubionych :)
czwartek, 25 sierpnia 2016
wtorek, 23 sierpnia 2016
Drożdżowe rogaliki z jeżynami
Drożdżowe rogaliki z jeżynami - w sam raz na koniec lata, gdy jeżynowe krzaczki uginają się od dorodnych owoców. Taki rogalik będzie idealny na leniwe śniadanie czy szybką przekąskę w pracy. Ciasto zrobiłam z babcinego przepisu na rogaliki z marmoladą - sprawdzona i wielokrotnie wykorzystywana receptura - na pewno Wam wyjdzie za pierwszym razem :)
środa, 17 sierpnia 2016
Dolny Śląsk na talerzu - kawiarnia Zielona Sofa w Wałbrzychu
czwartek, 11 sierpnia 2016
Rabarbarowa panna cotta
To już ostatnia z rabarbarowych propozycji, które dla Was przygotowałam w tym roku.
Na zakończenie rabarbarowego sezonu coś lekkiego: rabarbarowa panna cotta z pudrem rabarbarowym. Smaczna, efektowna i jednocześnie bardzo prosta w wykonaniu.
środa, 10 sierpnia 2016
Tarta z jeżynami i limonkowym kremem
Kruche maślane ciasto, orzeźwiający limonkowy krem i słodkie soczyste jeżyny.
Taka jest tarta, którą szybko i bez problemu przygotujecie. Będzie idealna na weekend!
wtorek, 9 sierpnia 2016
Konfitura rabarbarowa
Wiecie, że jeszcze można kupić rabarbar? Jeśli więc do tej pory nie zamknęliście słodko-kwaśnego smaku rabarbaru w słoiczkach, to macie na to jeszcze szansę. Najlepiej przygotować tradycyjną konfiturę, która świetnie nada się zarówno do smarowania kanapek, jak i jako dodatek do bułeczek czy ciast. Przepis na zakręcone drożdżowe bułeczki właśnie z tą konfiturą rabarbarową znajdziecie TUTAJ.
niedziela, 7 sierpnia 2016
Berlin na talerzu
Jeden z lipcowych weekendów spędziliśmy w Berlinie. Udało się też wyskoczyć na jeden dzień do Poczdamu. Jaki jest Berlin? Na pewno nie zaliczę Berlina do grupy najładniejszych europejskich stolic, ale zdecydowanie warto odwiedzić to miasto. Stolica Niemiec to świadek historii, zarówno tej dawnej, jak i najnowszej. To również tętniąca życiem wielokulturowa metropolia. Pozostałości Muru Berlińskiego, Brama Brandenburska, Checkpoint Charlie, Katedra Berlińska i Wyspa Muzeów, spacer nad Szprewą... To wszystko trzeba zobaczyć chociaż raz w życiu :)
wtorek, 2 sierpnia 2016
Jogurtowa panna cotta z sosem jeżynowym
Ci z Was, którzy obserwują stronę Krainy rozkoszy podniebienia na Facebooku, wiedzą że ostatni weekend był u nas jeżynowy. Była tarta z jeżynami, były drożdżowe rogaliki z jeżynowym nadzieniem, jeżynowy koktajl i jogurtowa panna cotta z sosem jeżynowym. A Wszystko to dzięki Lidzi - czyli mojej Teściowej - która pracowicie nazbierała leśnych, niesamowicie słodkich i aromatycznych jeżyn. Dzisiaj przepis na pierwszy z jeżynowych przysmaków - panna cottę. Nazwa ta jest trochę na wyrost, bo to taka odchudzona panna cotta: zamiast tradycyjnie na śmietance, to na jogurcie. Niemniej równie pyszna, co ta tradycyjna. Aromatyczny sos jeżynowy idealnie komponuje się z jogurtem, tworząc lekki deser na letnie dni.