Jakiś czas temu na zajęciach z przedszkolakami uczyliśmy się o warzywach. Nie od dzisiaj wiadomo, że świat najlepiej poznawać wielozmysłowo. Dlatego też przedszkolaki oglądały surowe i obrane marchewki, dotykały, wąchały i smakowały. Wspólnie próbowaliśmy surówki z marchewki, robiliśmy razem sok marchewkowy, a na koniec zajęć jedliśmy ciasto marchewkowe - bo marchewka to takie warzywo z którego można zrobić wiele smakołyków. Chciałam by ciasto dla moich 3-latków było delikatne w smaku. Zrezygnowałam więc z dodatku cynamonu, a w zamian dodałam startą na tarce mleczną czekoladę. Wyszło naprawdę dobre marchewkowe ciasto. Dzieciaki zajadały tak, że aż uszy im się trzęsły!
poniedziałek, 31 października 2016
piątek, 28 października 2016
Bułki do hamburgerów
Idealne bułki do hamburgerów? Bez problemu można upiec je samemu w domu! Przetestowałam kilka przepisów i najlepszy okazał się ten, którego autorką jest Martha Stewart. Bułeczki są mięciutkie i maślane. Świetnie sprawdzą się nie tylko do hamburgerów, ale również jako bułeczki śniadaniowe.
czwartek, 20 października 2016
Ciasteczka z buraków i kaszy jaglanej
Wiecie, że sezon na buraki mamy w pełni?! Tak, tak! Bo chociaż buraki są dostępne przez cały rok, to warto pamiętać, że to typowo jesienne warzywo. Często niedoceniane, zazwyczaj kończą w barszczu lub jako dodatek do mięsa. A tymczasem buraki dają szerokie pole do popisu w kuchni! Dlatego też dzisiaj zapraszam Was do upieczenia pysznych buraczanych ciasteczek z dodatkiem kaszy jaglanej i czekolady.
wtorek, 18 października 2016
Szarlotka tatrzańska
Kto z Was choć trochę chodzi po Tatrach, ten na pewno zna smak tatrzańskiej szarlotki. Nie ma nic lepszego po górskiej wędrówce niż kawałek ciasta. Tatrzańska szarlotka jest wyjątkowa, więcej w niej jabłek niż ciasta - jabłek pokrojonych w cieniutkie plasterki, delikatnie oprószonych cynamonem. Chyba żadna inna szarlotka nie smakuje tak dobrze jak ta. Do tej szarlotki koniecznie użyjcie jabłek odmiany szara reneta - tylko one podczas pieczenia zachowają kształt i nie rozpadną się. Długo szukałam idealnego przepisu na tatrzańską szarlotkę i znalazłam go w końcu u Kasi z ChilliBite - receptura sprawdzona, ciasto idealne - koniecznie je upieczcie, a na pewno nie pożałujecie!
środa, 12 października 2016
Grillowana ośmiornica
Jeśli lubicie owoce morza, to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. A jeśli nie lubicie, to może po jego wypróbowaniu polubicie? Grillowana ośmiornica jest bardzo prosta do zrobienia. Będzie świetna na obiad lub gorącą kolację.
wtorek, 11 października 2016
Barszcz czerwony Babci Helenki
Kto gotuje najlepsze zupy na świecie? Oczywiście Babcia Helenka!
A babciny barszcz czerwony to już mistrzostwo świata!
Koniecznie z gniecionymi ziemniakami!
Idealny na takie chłodne dni jak dzisiaj!
- 3-5 średnich buraków
- 1-2 łyżeczki octu
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 3-5 łyżek śmietany 12% tł.
- ¼ szklanki mleka
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- cukier
- sól
Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, odrobinę solimy i gotujemy przez mniej więcej godzinę. Po tym czasie do gotujących się buraków wlewamy ocet. Następnie mąkę mieszamy z odrobiną wody – gdy ładnie się rozetrze, dolewamy do niej jeszcze trochę wody i wlewamy do gotującego się barszczu, cały czas go mieszając. Zupę chwilę jeszcze gotujemy, a następnie wyciągamy z niej buraki. Śmietanę łączymy z mlekiem – do tej mieszaniny dolewamy trochę gorącego barszczu i całość wlewamy pomału do zupy, pamiętając o mieszaniu jej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor – razem z masłem dodajemy ją do barszczu. Barcz podajemy z ziemniakami.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.