piątek, 28 października 2016

Bułki do hamburgerów


Idealne bułki do hamburgerów? Bez problemu można upiec je samemu w domu! Przetestowałam kilka przepisów i najlepszy okazał się ten, którego autorką jest Martha Stewart. Bułeczki są mięciutkie i maślane. Świetnie sprawdzą się nie tylko do hamburgerów, ale również jako bułeczki śniadaniowe. 





  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 8 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko

  • sezam do posypania
  • 1 łyżka mleka
  • 1 żółtko

Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, 2 łyżeczek mąki oraz 2-3 łyżek letniego mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dolewamy mleko oraz dodajemy 1 jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce przykrytej ściereczką na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części i formujemy okrągłe bułeczki, które następnie mocno spłaszczamy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 40 minut, aby podwoiły swoją objętość. Wyrośnięte bułeczki smarujemy  żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 12-15 minut. 





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia bułek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz